Daha Az Et Yemek İçin 5 Neden

Burger yerine fasulye yemek, arada sırada bile olsa, hem kısa hem de uzun vadede karlı olabilir

Andrea Krenek Teksas'ta büyürken, yemekleri genellikle kalın biftek parçaları, doyurucu barbeküler ve sandviçler etrafında dönüyordu. Ancak Krenek beslenme hakkında daha fazla şey öğrendikçe ve kendi değerlerini kristalleştirdikçe, diyeti de gelişti. Şu anda kayıtlı bir diyetisyen, şef ve Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde doktora sonrası araştırmacı olan Krenek, etten tamamen kaçınıyor.

Krenek, "Ete çok benzer olmasa da, tercih edilebilir olmasa bile, çok yakın olan birçok alternatif var" diyor.

Herkesin aynı seçimi yapması gerekmese de, istemese de veya yapamasa da, araştırmalar bitkileri hayvanlara göre yemeyi desteklemeye devam ediyor. En son The Lancet Diabetes & Endocrinology'de yayınlanan kapsamlı bir çalışma, hem işlenmiş hem de işlenmemiş kırmızı etin tip 2 diyabet geliştirme riskini önemli ölçüde artırdığını buldu .


Krenek, "Birçok nüfus için bitki bazlı gıdalara odaklanmanın ve eti sınırlamanın, kronik hastalık risklerini azaltmaktan çevresel sağlık ve atletik performansı desteklemeye kadar birçok fayda sağlayabileceğine" dair daha fazla kanıt olduğunu söylüyor. "Motivasyonlar ve gerekçeler ne olursa olsun," diye ekliyor, "daha fazla bütün bitkiye doğru küçük veya büyük bir değişim harika."

İşte et tüketimini azaltmanın faydaları ve kendinizi mahrum hissetmeden beslenmenizi nasıl yenileyeceğiniz hakkında bilmeniz gereken diğer bilgiler.


1.Tip 2 diyabet riskini azaltır


Eylül 2024'te yayınlanan Lancet araştırmasında , araştırmacılar 20 ülkede yaklaşık 2 milyon yetişkinin kendi bildirdikleri yeme alışkanlıklarına baktılar. Daha sonra katılımcıların kaçının ortalama 10 yıl sonra tip 2 diyabet geliştirdiğini takip ettiler . Yaklaşık yüzde 5,5'i geliştirmişti ve et tüketimleri önemli görünüyordu.


Çalışmada özellikle günde sadece 1,8 ons işlenmiş etin (veya birkaç dilim pastırmanın) tip 2 diyabet riskinde %15'lik bir artışla bağlantılı olduğu ve günde 3,5 ons işlenmemiş kırmızı etin (küçük bir bifteğe benzer) vücut boyutu, fiziksel aktivite ve aile geçmişi gibi diğer faktörler hesaba katıldığında bile %10'luk bir risk artışıyla bağlantılı olduğu bulundu. Araştırmacılar, bazı durumlarda kümes hayvanlarının tip 2 diyabet geliştirme olasılığının daha yüksek olmasıyla da ilişkilendirildiğini, ancak bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.


Los Angeles'ta kayıtlı bir diyetisyen ve sertifikalı diyabet bakımı ve eğitim uzmanı olan Vandana Sheth için sonuçlar sürpriz değil. "Temel olarak, mesele insülin direncine dayanıyor," diyor. Genel olarak, işlenmiş ve kırmızı etlerde bulunan doymuş yağlar, kan şekerinizi etkileyen ve tip 2 diyabete katkıda bulunan insülin direncine yol açabilir.


"Bu nedenle daha fazla bitki bazlı gıda eklemek iyi bir seçenek olabilir, sadece bu çalışmadan dolayı değil, aynı zamanda daha fazla bitki bazlı proteinin genel sağlık açısından faydalı olabileceğini biliyoruz" diyor My Indian Table: Quick & Tasty Vegetarian Recipes kitabının yazarı olan Sheth.


2. Kalp hastalığı riskini azaltır

kalp hastalığı
Diyabet riski (veya yönetimi) için iyi olan şey, kalbiniz için de iyi olma eğilimindedir. Ve et tüketimi - veya daha doğrusu, eksikliği - bir istisna değildir.


Örneğin, The American Journal of Clinical Nutrition'da (AJCN) yayınlanan 2021 tarihli büyük bir çalışma , her hafta 5 ons'tan biraz fazla işlenmiş et yemenin (beş dilim şarküteri etine eşdeğer) kalp hastalığı riskini hiç işlenmiş et yememeye kıyasla yüzde 46 artırdığını buldu. UCLA Health'e göre, bu bağlantının çoğu işlenmiş etin tuz içeriğiyle açıklanabilir, çünkü tuz alımı kan basıncını , kiloyu ve dolayısıyla kalp hastalığı olasılığını artırabilir.


Sheth, "Yaşlı bir yetişkin olarak, kırmızı et tüketiminizi azaltmanız, kalp hastalığıyla bağlantısı nedeniyle özellikle faydalı olacaktır." diyor; bu, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki önde gelen ölüm nedenidir.

HABERİN DEVAMI...

Kaynak: https://www.aarp.org/